Anskaffelse (nybegynder)
Uanset om man skal have en skildpadde, gekko, hund eller kat er det utrolig vigtigt, man sætter sig ind i, hvad det præcist, er man kaster sig ud i, ellers kan glæden blive rigtig kort. Man skal gøre sig klart, hvilke forhold man har mulighed for at give sine nye skildpadder. Bor man i lejlighed eller i hvertfald har begrænset udeareal, vil jeg bestemt ikke anbefale europæiske landskildpadde arter. Her kan man med fordel vælge en af de mange tropiske arter, der passer godt i terrarier og som ikke har så godt af ude forhold her i Danmark.
Hvis man kan give skildpadderne gode udeforhold, får man super meget ud af de europæiske arter, da disse er utrolig livlige og forholdsvis ”nemme” at holde.
Så er det bare i gang med at læse op på dette og finde ud af, hvilken art man vil, her er det en god ide at sætte sig ind i de forskelliges adfærd og størrelse, og se hvad der passer én bedst der - Nogle er til store skildpadder, og her ville Bredrandet landskildpadde Testudo marginata, være det bedste valg, mens andre er til små som den Dalmatinske Testudo hermanni hercegovinensis.
Her en 5 årig græsk unge som holder nøje øje med fotografen, i den alder/størrelse er dyrene meget mere aktive en helt små unger, de sørger mere føde og bruger mere tid på solbadning, derfor råder jeg nybegynder til at vælge dyr med lidt alder og størrelse, da man får så meget mere ude af dem, samtidig med er de en smule mere robuste
Her en fuldvoksen dalmatinsk landskildpadde Testudo hermanni hercegovinensis, som er den mindste af de europæsike landskildpadder. denne hun er er lige under 16 cm og en vægt på 720 gram
Rigtig mange nybegyndere syntes ideen om at anskaffe sig unger, fra de er helt små, ja nærmest lige klækket og så se dem vokse op er fantastisk, og det er det sådan set også, men man skal være lidt påpasseligt med dette.
Helt små unger er noget mere skrøbelige end større dyr, og de bruger gerne forholdsvis meget tid i skjul, man skal huske på at de af natur skal søge skjul for fjender, og samtidig er de så små at det ikke tager særlig lang tid for dem at blive varmet op og derfor vil man heller ikke se dem solbade som voksne. Mit råd vil helt klart være, at man som nybegynder anskaffer sig nogle dyr med lidt størrelse f.eks. 2-3 år, på den måde har ungerne været gennem de første vintre og fået lidt vægt på sig. Endnu bedre ville det være at anskaffe sig et par semi-adulte (halvvoksne), man får rigtig meget ud af dem, de er i en størrelse hvor de bruger meget tid på fødesøgning og solbadning, så der burde man i den grad kunne se, observere og nyde sine skildpadder.
Når man har fundet den art og størrelse dyr, man vil have, er det vigtigt man sørger for anlægget er klar til dem, inden de kommer hjem, så de ikke skal bo i en papkasse eller ligende, til man lige får gjort det sidste klart. Hvis de skal bo indendørs det første stykke tid, er det vigtigt man samtidig har gjort varme og UV-lys klar. Når alt dette er klart, kan man begynde søgningen på sine nye dyr
Når du skal udvælge dine skildpadder, er det en god ide at holde øje med disse ting.
Hvis man læser ældre litteratur, vil man oftest se, at der bliver rådet til, at man lægger skildpadderne på ryggen på et fladt gulv/underlag, hvis de er sunde og raske skal de kunne vende sig, dette vil jeg gerne på det kraftigste fraråde.
Når skildpadderne kommer om på ryggen i anlægget eller naturen, plejer de som regel at kunne vende sig ved hjælpe af græs, sten, trærødder, underlagte eller andet. På et fladt, glat underlag vil de have meget svært ved dette, og det vil bestemt ikke være særlig rart for skildpadden at ligge der.
Inden man køber:
Når man har tjekket at skildpadden(erne) er sunde og raske, og fundet dem man vil have, skal man sikre sig at der er cites papirer på disse.
Er skildpadderne under 10 cm, skal det være cites med foto dokumentation, og er skildpadderne over 10 cm skal de være chippet. Cites papiret skal følge skildpadden, og er bevis på, at dyrene er lovligt opdrættet eller på anden måde lovlig erhvervet. Det er ikke alle landskildpadder, der er omfattet af cites, og man kan derfor godt støde på sælgere af nogle arter, der ikke har cites. Hvis man er det mindste i tvivl, om dette er rigtigt, vil jeg anbefale, man kontakter Miljøstyrelsen for at høre deres syn på sagen. Nogle sælger unger inden cites er kommet tilbage fra miljøstyrrelsen, her lover de at eftersende cites, dette er der som sådan ikke noget i vejen med, men man skal være lidt påpasselig med dette, husk evt. at få en underskrift fra vedkommende på dette.
Eksempel på cites papir, billedet af dyret er på bagsiden, alle europæiske arter kræver cites, pånær den Russiske landskidlpadde Testudo horsfieldii
1, 2, 3 eller flere:
I naturen lever skildpadderne ganske rigtigt solitært, men alligevel i grupper - ikke grupper som f.eks. en løveflok, men mere i grupper med afstand, men de møder fra tid til anden andre skildpadder.
Det er derfor vigtigt, at man som minimum anskaffer sig to, de vil have så meget mere glæde af hinanden end man lige skulle tro, og man får skildpadder som viser normal skildpaddeadfærd. Der vil som oftest også være mere ”kamp” om fodret, solpladsen og sovestederne. Skildpadder der har gået alene hele livet risikere at blive en smule småskøre.
Jeg har en bredrandet landskildpadde Testudo marginata han, som gik alene næsten 20 år. Overfor andre skildpadder er den forholdsvis normal, men mennesker bliver jagtet hele anlægget igennem, jeg må som oftest, hvis jeg laver noget i anlægget, lukke ham inde i drivhuset for at kunne få fred og ro til mit arbejde. Derfor ALTID mindst 2 skildpadder.
Hvor køber man skildpadder henne:
Jeg vil helt klart anbefale, at man køber sine unger/ungdyr ved en af de mange dygtige danske skildpaddeopdrættere og ikke ved en af de mange dyrehandlere der findes. Dyrehandlere har ofte rigtig mange dyr og ikke samme store viden om hvert enkelt dyr, som en evt. opdrætter har. Ungerne fra danske opdrættere er samtidigt vænnet til det danske klima, som jo kan være en smule ustabilt. Samtidig støtter man det arbejde, de danske opdrættere laver, da rigtig mange af dem bruger meget tid, energi og penge på at studere og undersøge dyrene for at andre kan gøre gavn af dette. Kig i evt. salg om der skulle være noget
Græske unger som denne er klar til salg ved mig efter første vinterhi
Efter anskaffelsen:
Når man er kommet hjem med skildpadderne og har sat dem i deres nye anlæg, så er det rigtig vigtigt, at de får ro og fred, ingen berøring, ingen jeg skal lige se den igen. De skal have fuldstændig ro til at finde sig hjemme i deres nye anlæg. Især unger kan sagtnes gemme sig i ugevis, efter de er ankommet til deres nye hjem. Hvis man flytter rundt på dem, for at vise dem foderpladsen og varmen, risikerer man at stresse dem, og i værste falde kan det koste dem livet. Lad ungen ligge hvor den nu engang ligger, den skal nok finde foderet og varmepladsen, når den engang er klar til dette.
Der kan gå måneder inden skildpadden rigtig er faldet til, nogle gange endda år.
F.eks. kan man anskaffe sig en hun skildpadde, som hos tidligere ejer har lagt æg 2-3 gange årligt, efter ankomst er det ikke unormalt der går 3-5 år inden hunnen er tilbage på dette niveau - dette skyldes at hunnen skal vænne sig til området, de nye dyr, støjen fra det nye område osv. Al forandring kan påvirke skildpadder og det er derfor, det er så vigtigt at give dem ro og fred til at finde sig tilpas i deres nye omgivelser, skildpadderne skal nok blive aktive efter noget tid.
Som nybegynder kan det være utrolig svært at navigere rundt i al den viden, der er tilgængelig. Hver skildpaddeejer har forskellige måder at gøre tingene på, og det kan det svært for nye at finde hoved og hale i - det kan derfor være en god ide som ny ikke og bruge de forskellige Facebooksider til ens egentlige viden. Et spørgsmål derinde kan gå i rigtig mange retninger, og det kan forvirre en nybegynder mere, end hvad godt er - mit råd er at læse denne side igennem, men også de andre gode og undværlig danske skildpaddesider der er samt den litteratur der nu er (se links og litteratur), ud fra dette kan man danne sig et billede af, hvordan det kan gøres og så få lidt erfaring herfra. Dermed ikke sagt at de råd der gives på facebook er dårlige, de er som ofte rigtig gode, og meget kvalificeret, men ind i mellem kan der komme to råd der stikker i hver sin retning og hvis man i forvejen er ny og ikke har helt styr på de forskellig begreber kan man nemt misforstå en del af dette
At holde landskildpadder er en hobby for livet, gør man det godt og har en smule held, jamen så er det ens efterfølger der skal tage sig af sine dyr, når man ikke er her mere. Samtidig vil jeg sige at man ikke må give op, selvom det går galt i første forsøg. Rigtig mange nye skildpaddeejere oplever at miste dyr inden for det første år, og selvom det kan være et slemt tilbagefald og være utroligt ærgerligt, så må man ikke give op, det skal nok lykkedes, oftest skyldes det blot man skal lave lidt om i måden, man agere på, og derfor er det så utrolig vigtigt, man sætter sig godt ind i emnet, inden man kaster sig ud i det.
Denne græske landskildpadde hun har jeg haft i over 10 år, ejeren før det havde haft den 10 år og overtog den i samme størrelse som hun er i dag, så en skildpadde kan bestemt blive en ven for livet