Dalmatinsk Landskildpadde, Testudo hermanni hercegovinensis

Den Dalmatinske landskildpadde er ikke en anerkendt selvstændig art, ej heller en under-art af Testudo hermanni, men betegnes mere som en lokal art. Når jeg nu vælger på denne side at omtale den, som selvstændig art, skyldes det at det kan være svært for nybegyndere at finde rundt i de forskellige under-arter og lokal arter. Udover dette mener jeg rent faktisk den måske burde have status af underart, da den er meget anderledes fra Testudo hermanni hermanni og Testudo hermanni boettgeri. Dette er bare min personlige mening.


Den er ikke særlig udbredt i Danmark af hvad vi ved, men da den først blev genopdaget i 2002 og den ved første øjekast ligner en en Testudo hermanni boettgeri, gætter jeg på at der går en del flere eksemplarer rundt om i landet, end hvad folk selv regner med.

Levested:


Den Dalmatinske landskildpadde lever i et smalt bælte ved Adriaterhavet, som rummer lande som, Kroatien, Bosnien - Herzegovina og Montenegro.


Kendetegn:


Dalmatineren er som regel mere olivengrøn og sort i farverne, end de andre Hermanni arter, den har oftest mere markerede farver end f.eks Testudo hermanni bottgeri, men er ikke lys og ”skinnende” i farverne, som Testudo hermanni hermanni.


Måden man ser forskel på Testudo hermanni boettgeri og Testudo hermanni hercegovinensis kan ske på følgende måde:

Udover størrelsen, så har Hercegovinensis oftest samlede sorte bånd nedover bugskjoldet, hvor i mod Testudo hermanni bottegeri, vil disse sorte områder som regel være adskilt ved hver bugskjold plade. Hercegovinensis mangler som regel også den ene eller begge Igunal skjoldplader, se billede til højre og den har som regel en nøglehuls- tegning på den bagerste rygskjold plade. denne tegning kan med tiden flyde lidt ud så det er svære at se.Det er den mindste af Hermanni arterne.


Hunner bliver typisk 15-18 cm og en vægt på 800-1200 gram.


Hanner bliver typisk 12-15 cm og en vægt på 500-800 gram.


Hunner bliver som regel størst.

Billede til venstre: er en Testudo hermanni hercegovinensis, bemærk manglende Igunal skjoldplade.


Billede til højre: er en Testudo hermanni boettgeri, tydelige "trekantet" igunal skjoldplade

Ikke særlig tydelige, men dog "nøglehuls aftegning på skjold plade

Den sorte farve løber næsten i et uafbrudt bånd ned over bugskjoldet i begge sider, dette ses også ved Vest racen af Græsk landskildpadde Testudo hermanni hermani, men er også et kendetegn ved den Dalmatinske landskildpadde Testudo hermanni hercegovinensis

Adfærd:


Den Dalmatinske landskildpadde er en meget rolig landskildpadde, det grænser til tider nærmest til det lidt kedelig. Den er slet ikke lige så aktiv som de andre Europæiske og bruger meget tid på at solbade og ligge i skjul. Hannerne kan, lige som de andre Hermanni arter. godt lide at vise hvem der bestemmer om foråret i anlægget. Man skal ofte observere dem længe inden man ser parringer, de går som oftest lidt stille med det. I modsætning til de andre Europæiske landskildpadde- arter, kan disse også godt lægge sig i vinterhi allerede slutningen af september.

Unger:


Ungerne ligner forældre dyrene, dog med noget mere markerede farver. Ungerne ligner de andre Testudo Hermanni arter, dog er disse altid noget mere markerede i farverne. Ungerne er typisk ikke meget større end 8-11 gram og en længde på 25-35 mm ved klækning.


Billedet til højre viser meget godt farve foreskel på den Dalmatinske landskildpadde og den "alm" Græske landskildpadde. de Dalmatinske unger er altid mørker og har ofte en mere brunlig nuance

Overordnet set er det en rigtig fin lille europæiske (under-lokal) art, som pga. dens aktivitets- niveau, kan begrænses lidt i areal størrelse og passer dermed rigtig godt til små haver. Dens udbredelses- område gør også den kan tåle meget lave temperaturer.


Hvilke arter kan den gå med:


Som udgangspunkt skal man kun sætte arter sammen, der går sammen i naturen. Jeg vil ikke på nogen måder råde til at man sætter nogle af Hermanni arterne sammen, da disse er så tæt beslægtet, at de vil parre indbyrdes.

Der sker dog ikke noget ved at den Dalmatinske landskildpadde går sammen med en Bredrandet landskildpadde, Testudo marginata eller Maurisk landskildpadde, Testudo graeca, da den (formentlig) ikke vil parre med disse to arter. Men som alt andet skal man stadig holde et øje med at det ikke pludselig skulle ske og i så fald skride ind.


Det bedste vil altid være og have hver art gående hver for sig.Fredning:


Den Dalmatinske landskildpadde Testudo hermanni hercegovinensis er fredet og er på Liste 2, Cites A. den skal når den er 10 cm chippes. Læs evt. mere om det på www.mst.dk.