Parring

Parring.

 

For vellykket opdræt kræver det en fuldbyrdet parring på et eller andet tidspunkt. Hunnerne kan sagtens lægge befrugtede æg flere gange på samme parring, men mere om det senere.


Skildpadderne har som oftest flere parrings- perioder på en sæson (eller hannerne mener de har). Når skildpadderne er vågnet af deres vinterhi og de første rigtig varme grader viser sig, vil hanner oftest starte med at vise hvem der bestemmer. Dette kan være ret voldsomt og vare længe. Hannerne dunker deres skjold mod hinanden, bider i rivalens for- benene og til tider bestiger de også gerne hinanden, nå ja ingen har snakket om skildpadders IQ. Disser perioder vare som oftest 1-2 uger i det tidlige forår. I denne periode kan man sagtnes se parring eller parrings forsøg, men som oftest handler det mest om at vise man er den stærkeste. Stille og rolig går det mere ud på at parre hunnerne og dette kan næsten være lige så voldsomt som deres indbyrdes slås kamp.


I fuglenes verden handler det tit for hannerne om at imponere hunnerne med deres flotte farver, sang eller hvad de nu kan finde på. Hos landskildpadder handler det mere om hannernes lyst, når en han har udset sig en hun, kan han forfølge hende i timevis.

Hannerne starter med at snuse til hunnen, bide lidt i hende, herefter skubber han godt og grundigt. Hannerne plejer at støde deres skjold mod hunnens, ligesom en slås kamp med en han, alt dette gør han for at vise hunnen, at han er altså klar!


Hunnerne plejer dog ikke og være så let at imponere eller overgive sig om man vil og dette kan sagtens foregå i flere timer. indimellem kan der sagtens komme en anden skildpadde-han til, der gerne lige vil vise hvad han kan. Her handler det om at hannen er, om ikke tålmodig, så i hvert-fald ikke så let giver op. Landskildpadder er nok nogle af de mest klodsede dyr når det ang. parring og dette kræver bestemt at hannerne holder på, for det kan sagtens tage noget tid inden hunnen føler sig klar, og det er først i det øjeblik at hun giver sin accept, at der sker noget.

Her følger en lille billede serie over hvordan hannerne i den grad prøver til for at få hunnernes "tilladelse" om man så at sige

Sådanne kan det foregå i timevis, det er derfor vigtigt man har et tilpas stort anlæg så hunnerne kan søge lidt i skjul når det bliver for meget

Når hunnen langt om længe har overgivet sig og hannen stadig er klar vel og mærke, løfter hun med bagenden med bag- benene så hannen nemmere kan komme til.


Med sin lange hale lægger han denne ind under hunnen og herefter kan parringen gå i gang. Under parringen udstøder hannen pibe lyde, disse lyde er komprimeret luft, der bliver presset ud gennem munden og er altså ikke en nydelses lyd, selvom det godt kunne lyde sådan.  Selve parringen tager ikke særlig lang tid og efter at han er færdig, forlader han som ofte hunnen uden at gøre yderligere.

Men der kan sagtens foregå rigtig mange forsøg, hvor hannen til sidste giver op, og må forlade stedet med uforrettet sag. Det kan godt tage noget tid inden hunnen overgiver sig, eller i hvert fald føler at det er det rette tidspunkt.


For år siden læste jeg en artikel om Afrikanske Sporeskildpadder (Centrochelys Sulcata). Her havde forfatteren studeret disse i naturen og beskrev hvordan en han i helt op til 5 dage fulgte efter hunnen, inden hun langt og længe var stimuleret til en parring og der dermed kunne ske noget.


Parrings sæsonen starter hos mig i start/midt april og varer cirka 3 uger. Her har hannerne i den grad travlt, og fare ganske enkelt rundt. Når de 3 uger er gået og æglægningens sæsonen går i gang, stopper de en smule med deres parrings stress. Herefter ser jeg stadig med jævne mellemrum parrings forsøg, men disse er som regel ikke særlige seriøse. Når vi når til august, starter hanner atter op igen og går til den i sensommeren hen til slutningen af september. Man mener at det lige præcis er disse parringer, som giver det største udbytte af befrugtede æg foråret efter.

Sædgemme:


En helt fantastisk evne disse væsner har er sædgemme. Landskildpadde hunner har ganske enkelt den evne at gemme sæd fra en parring som kan befrugte hendes æg i flere år frem. Nogle snakker lige frem om mellem 5-10 år. Med tiden skulle der være færre befrugtede æg i hendes kuld. Dette giver temmelig god mening, da nogle mener at landskildpadder kan gå månedsvis uden at møde andre. Hvis hunnerne dermed ikke det pågældende år møder en han, der kan befrugte hende, kan hun bruge sæden fra tidligere parringer, og derfor stadig lægge befrugtede æg. Det kan også være med til at forklare tidlige æglægninger med befrugtede æg. (mere om det i æglægning)

Her en Græsk landskildpadde Testudo hermanni boettgeri, hun der langt om længe gav sig og lod hanne kom til, på nederste billede kan man se hun med bag benen har hævet bagpartiet så hannne nemmer kan komme til, forfølgelsen her to ca en time og selve parringen omkring 5 min.

Parring er en naturlig del af landskildpadders adfærd, man skal dog passe på sine dyr, da både hanner og hunner kan komme til skade ved længere varende parrings forsøg. Især ved hale region og kloak- åbningen skal man med jævne mellemrum tjekke at dette område er uden sår og rifter, men også deres skjolde skal tilses jævnligt for skader efter stødene.