UV belysning & Varme lamper

Lys og varme hænger unægteligt sammen når man snakker generelt krybdyr hold. Næsten alle krybdyr har brug for UV belysning, samt varme i en eller anden udstrækning. Der er nogle skov-levende krybdyr, som ikke har det store uv behov, da de lever i skovbunden eller i hvert fald i områder hvor UV belysningen er minimal. Det er endnu en grund til, at det er utrolig vigtigt at sætte sig grundigt ind i hvilket dyr man anskaffer sig og dets behov. Jeg vil i denne menu der primært hænger sammen med indendørs hold, beskrive hvilke former for UV belysning der kan bruges, samt lidt om varme lamper. Det er en kæmpe jungle at finde rundt i og der er sket en rivende udvikling i produkter siden jeg startede med denne hobby, men også en udvikling i den viden vi har.

 

Inden vi tager for meget hul på emnet, er det vigtig at fastslå en ting. Alle mine testudo arter, går i vinterhi, uanset størrelse og alder (hvis der skulle være syge dyr eller på anden måde er svækket kommer disse selvfølgelig ikke i vinterhi) går de udendørs hele foråret, sommer og efterår og dermed behøver de ikke kunstig UV belysning, da solen giver dem rigeligt med dette. Dermed er emnet UV belysning kun rettet mod indendørs hold

Hvad er UV lys og hvorfor er det vigtigt?


Nu vil jeg ikke gå i detaljer med hvad UV  lys præcis er, dette ville let blive omstændigt, og kedeligt og jeg risikere også og komme med forkerte fakta omkring dette. UV står for Ultra violet og her snakker man om tre forskellig former, UVA, UVB & UVC. UVC er skadeligt og derfor ser man ikke den fremtræde i diverse pære/rør eller i hvert fald i meget begrænset mængde. UVB bruges til at danne knogler og skjold og er derfor uundværligt. Man kan ofte købe varme pære til krybdyr der indeholder en hvis procentvis UVB lys, hvilket er super godt. Men man må for alt i verden ikke glemme UVA, som er det lys der bruges til at farve bestemme eksempelvis føde emner, samt stimulere deres aktivitets niveau og muligvis deres parrings lyst.

UV lys er altså helt uundværligt for skildpadderne, UV lyset hjælper med at danne D vitaminer og hjælper på den måde kalken i føden til at blive omdannet, uden denne belysning risikere man meget nemt bløde skjolde og knogler, hvilket på sigt kan give alvorlig skader hvis ikke lige frem døden. Men faktisk hjælper UV belysning også på aktivitets niveauet, vi mennesker kan ikke se UV stråling med det blotte øje, men det kan skildpadderne. Dette lys hjælper dem til at blive mere aktive og samtidig få en større spise lyst, hvilket jo også er godt, endvidre siges det, at det rette UV lys hjælper på forplantnings evnen, men hvordan nu det? Ved forkert belysning, bliver hannerne dovne og har ikke den store parrings lyst. Samtidig har hunnerne svært ved at komme i den cyklus der gør de modtager hannen og starter æg produktionen. For et par år siden læste jeg en historie fra tyskland, med en skildpadde holder der holdte Pyxis arrcnoides brygoii (Ederkoppe skildpadde) som er en lille landskildpadde art der lever på Madagascar og som ikke er helt nem at opdrætte. Han havde en gruppe på 2,4 ( to hanner og fire hunner) der var ingen tegn på parring overhovedet fra disse. Han havde forsøgt alverdens forskellig tiltag uden held. Herefter skiftede han alt sit UV belysning til et nyt og kraftiger system, og blot får uger efter kunne han konstatere at alle padder var mere aktive og hannerne begyndte pludselig og vise interresse for hunnerne. Blot et år efter udskiftningen lagde stort set alle hunner æg for første gang. Om det udelukkende skyldes det nye UV lys eller dyrene blot var nået der til i deres liv, er selvfølgelig svært at sige, men der er ingen tvivl om at den rigtig koncentration af UV belysning hjælper helt sikkert til.

Hvordan påvirker det væksten?


Som tidligere skrevet, hvis ikke skildpadderne får UV belysning kan de ikke omdanne kalken fra føden og derved få hårdt skjold og knogler. Tidligere har man kæmpet for at finde ud af hvad præcis der giver en flot skjold vækst hos skildpadder (læs vækst) man har  også været i tvivl om hvor vidt UV belysningen har den store rolle eller ej. Jeg mener helt klart at den spiller ind, men ikke kun det som nogle mener. Men kan UV belysning så skade væksten og skildpadden? Det menes at der ved  for høj koncentration kan ske skade hvis lamperne/rørene hænger for langt nede eller hvis dyrene på ingen måder kan gemme sig. Mere om det senere.

Dette græske ungdyr har altid fået den rigtig koncentration af UV lys, nemlig solens, den har perfekt skjold, både i facon og hårdhed, uanset hvor gode UV pære er i dag er der intet der stikker solens UV

Alt i alt er kunstig UV belysning altså vigtigt, hvis dine dyr skal gå inde vinteren over eller i det hele taget gå inde. Kunstig UV lys har efter hånden en styrke der kan måle sig med solen og lige frem højere. Jeg har flere gange målt højere styrke i nye UV pære i den anbefalede afstand, som på en sommerdag, men solens koncentration er bestemt den bedste og den dyrene bedst kan bruge.



Hvilke former for kunstig UV lys skal man bruge:


Da jeg startede i sin tid, var man godt klar over at skildpadder skulle have UV lys, men man var lidt i tvivl om hvor meget og hvor længe osv. Den gang blev jeg anbefalet et UV rør fra OSRAM, det skulle være tændt 5-8 timer dagligt og ”bare” hænge oppe i loftet….. Ja, de har så overhovedet ikke fået glæde af det UV lys, da det hang 2 meter over dem og hang der indtil de ikke lyste mere. Mange af de mærker man kan købe skal hænge 20-70 cm over dyrene og skal skiftes mellem 6-18 mdr. Til det skal der siges, at alle skildpadder var sunde og raske og levede fint, men jeg anbefaler trods alt stadig man bruger kunstig UV.

Der findes et hav af forskellige mærker og jeg vil kun gennemgå dem jeg har erfaring med. UV rør er egentlig en fin løsning, disse kan samtidig oplyse terrariet, men dur efter min mening bedst til små terrarier, altså unger/ungdyr. Ikke pga. af lysstyrken, men mere fordi det kan være svært i et stort terrarie at have lysstof rør hængende ned hvis der er højt til loftet.

UV pære.


Der findes forskellige UV pære, som kun giver UV lys og lys i al almindelighed. Jeg bruger bla. Repti Sun 10.0 fra Zoo Med. Denne kan give den nødvendige UV lys ca. 12 mdr. og koster under 200 kr. det er en super god pære til pengene, men de er kun til unger eller ungdyre.  Til større dyr er den ikke kraftig nok efter min mening, da denne skal hænge mellem 15-25 cm over skildpadderne, dette kan ved større dyr blive lidt besværligt med den ”korte” afstand.

En af de Kombi pære jeg har brugt, en Power Sun 160 Watt fra Zoomed, UV lyset fejlede intet, men varme delen var efter min mening ikke god nok i forhold til Watt Størrelsen

Kombi pære:


Jeg har forsøgt mig med forskellige af disse modeller og har gode erfaringer med alle, både Zoomed´s Power sun 160 watt og Exo Terra´s Sun glo 125 watt. Begge var rigtig fine og afgav et godt UV lys, men for begge pæres vedkommende var varmen ikke nok, det til trods for de høje Watt (erfaring her er ikke for testudo arter, men tropiske, som jeg stadig har gående, da jeg ikke havde voksne testudo arter inde da jeg begyndte at bruge disse pære). Jeg har altid haft varme og kombi pære hængende sammen, så man ligesom lavede en sol plads, men for et par år siden prøvede jeg og flytte pærene lidt længere fra hinanden for at se hvordan det virkede. Selvom nogle af skildpadderne ville vælge UV lyset, valgte de fleste den rene varme pære, da denne afgav mest varme. Når jeg generelt snakker med folk er det det samme de fortæller, kombi pære varmer ikke tilstrækkeligt. De kan selvfølgelig hænges længere ned, men især med store skildpadder kan det blive et problem. Når hannerne vil parre komme de ret højt op og risikere at rammer lamper og skade sig selv. I dag bruger jeg det nyeste (det ikke så nyt mere) UV systemet HID. Disse pære kræver oftest ballast, som man kan købe hvor man køber pærene. UV lyset skulle her være kraftiger for færre watt end tidliger UV pære og samtidig have en meget bedre balance i lyset (når man læser reklamerne for det, kan det undre en at man har kunne holde skildpadder før). Jeg bruger en 70 watts model, som efter sigende skulle give rigeligt med UV lys til skildpadderne. Men varme delen skulle det igen halte lidt med, så sammen med pærene har jeg hængt en almindelig 100 watt varme pære. Her hænger der to 70 watt HID pære og en 100 Watt varme. Dette er en super god UV og varme plads.. men hvem ved om nogle år er det sikkert noget andet vi bruger.

Højden og leve tid:


Producenterne eller forhandlerne plejer at skrive et mål på hvor langt pære/rør skal hænge oppe. Det er et mål der tæller fra toppen af skildpadde skjoldet, du må helst ikke komme tætter på da det kan skade dem, og længere fra så får de ikke nok UV lys og dermed er det spild. Holdbarheden er også beskrevet, jeg har en UV måler, denne måler jeg styrken med når pærerne er nye og skriver ned. Herefter måler jeg hver måned, og når styrken er for lav så skifter jeg pæren ud også selvom den stadig lyser. Det kan virke som spild, men igen hvis dyrene går med en UV pære der ikke giver UV lys, så kan man lige så godt lade være. Hvis ikke man har en måler ( de er temmelig dyre) skal man blot følge anvisninger på leve tiden.

Hvor meget UV og kan de få for meget


Skildpadder kan sagtens få for meget UV belysning og som tidligere skrevet mener nogle at med for høj koncentration kan det skade skjoldet. Det er især de første leve år, man skal være påpasselig med UV belysningen, de skal have tilstrækkeligt UV, men heller ikke for meget. Man skal følge anvisningerne på de produkter man køber og købe produkter af en vis kvalitet. Jeg har snakket med nogle, der troede skildpadderne altid skulle have UV lys, hvilket gjorde at de havde installeret en svag UV belysning i skjule stederne, dette er bestemt ikke meningen. Når skildpadderne i naturen søger skjul i en busk eller hule vil der ikke være nogen former for UV belysning så det skal der heller ikke i fangeskab.

Tidligere var der især snak om at skildpadder der gik ude i Danmark ikke fik tilstrækkelig UV lys, da UV indexet er større i Sydeuropa end i Danmark. Men omvendt da der i Danmark som oftest er en smule køligere end Sydeuropa, opholder skildpadderne sig højst sandsynligt mere ude i solen herhjemme, end i dens naturlige leve steder da de bruger længere tid på solbadning, og den lidt afdæmpede temperatur gør de kan færdes længere ude end i deres naturlig habitat.

UV belysning skal tages meget seriøst ved indendørs hold. Er man i tvivl om hvad man skal vælge, så tag en snak med forhandleren af de forskellige UV lys, de har ofte gode erfaringer med hvad der virker. Ofte er de inde i hobbyen selv eller snakker med kunder og følger op på de forskellige produkter, her skal man vælge en forhandler som specialisere sig i krybdyr og ikke bare en af de mange dyrehandler kæder.


Link her til nogle rigtig gode forhandler


https://www.monisskildpadder.dk/


https://www.krybdyrsiden.dk/

Varme lamper:


Hvis man holder sine dyr indendørs, hvad jeg ikke anbefaler, så er varme lamper et must. Det kan være ret svært og komme med et præcist svar for hvilken pære man skal bruge, da der er så mange faktorer der spiller ind. Små skildpadder bliver, pga. af deres lille krops masse hurtigere varmet op end voksne. Derfor behøver man ikke så kraftige pærer til disse, omvendt gør det heller ikke noget man går en styrke op, for så at kunne hænge pæren lidt højere op end ellers. Under pæren skal man kunne måle en temperatur på ca. 40-42 grader, har man få dyr kan man ofte nøjes med en enkelt pære, men har man mange kan det sagtens ske der skal flere til. Nu har jeg ikke europæiske landskildpadder indendørs, men hvis jeg havde, ville jeg til ungerne vælge et mærke (som jeg bruger udendørs) Komodo Halogen spot pære. Disse afgiver super meget varme i forhold til Watt størrelsen, udover det tåler de fugt, så de er ideel til udendørs brug. Til voksne ville jeg bruge Pres glass 100 watt klar pære, disse kan købes ved både krybdyrs butikker men også landbo butikker da de bliver brugt til grise. Pærerne afgiver meget varme og tåler også fugt dermed er det igen en fordel udendørs.

Når man hænger varme lamperne op skal man selvfølgelig sørg for at hænge dem i en afstand så dyrene for en optimal varme, 40-42 grader er perfekt hvis man kan måle det under disse. På den måde kan dyrene forholdsvis hurtigt blive varmet op, det er vigtigt at varmen når gennem hele kroppen, på den måde fungere skildpadderne bedst. Hvis skildpadderne konstant ligger under varmelamperne skal man tjekke efter temperaturen, da den kan være for lav. I så fald skal de hænges længere ned eller udskiftes. Men pærerne kan også komme for langt ned. Hvis skildpadder ligger som en cirkel udenom pærerne er der for varmt. Det er vigtigt, der ikke bliver alt for varmt under disse, da man blandt andet mener at for høj koncentration af varme fra især varme pære kan være med til at udtørre skildpaddens skjold og kan være en af årsagerne til skjold-skader og toppede skjolde. Det er en balance gang man skal finde. Hvis man har en kombi pære eller en UV pære hængende ved siden af varme lampen, gør det bestemt heller ikke noget skildpadderne bruger noget tid under varme lampen, da de på den måde får mere UV lys. Ang. min brug af varme lamper udendørs kan du læse mere om det i menuen ”Udendørs anlæg”