Klækkede unger, hvad nu ?

Når ungerne er helt ude af ægget, skal man lige undersøge om der er rest blommesæk. Jeg ser yderst sjældent europæiske landskildpaddeunger med blommesæk efter klækning, hvorimod jeg aldrig har klækket en Centrochelys sulcata unge uden rest blommesæk. Denne blommesæk skal man passe lidt på, hvis den bliver beskadiget, kan der gå infektioner i.Jeg lægger ungerne over i en lille bøtte i rugemaskinen med fugtigt køkkenrul. Her kan de ligge og hvile og komme til kræfter igen, samtidig vil jeg gerne have hullet lukket på bugskjoldet hvor blommesækken har siddet, dette tager som regel nogle dage, og de tager ikke skade af at ligge her. Åbningen kan indbyde til infektioner, hvis de kommer i jord for tidligt. De unger jeg har haft med blommesæk rest har nogle gange ligget i rugemaskine 14 dage efterfølgende, men det plejer at tage et par dage, så er klar til at komme ud.

Stykket med køkkenrullen holdes fugtigt mens ungen ligger i rugemaskinen

Når ungerne er klar til at forlade rugemaskine, får de et soak/bad inden, her drikker alle mine unger som regel rigtig meget og længe, ungernes bugskjold skal gerne ligesom bue ud af så de ser ”fyldte” ud inden de kommer i deres anlæg. Mange unger der har ligget i rugemaskine nogle dage vil have et bugskjold, man fornemmer buer indad. Hvis ungerne kommer i anlægget, hvor de ikke kender noget og oftest vil søge i skjul med det samme, risikerer man de dehydrerer ret hurtigt. Derfor er det vigtigt de bliver fyldt godt med væske, så de kan klare sig, indtil de begynder og bruge anlægget.

Alle mine nyklækkede unger går i et anlæg for sig, som oftest søger ungerne skjul og kan gemme sig 1-3 uger inden jeg rigtig ser dem igen - dette er meget naturligt, når først ungerne kommer frem begynder de og spise og drikke, da ungerne er så små ser man dem sjældent decideret solbade – at varme 10-15 gram op tager ikke lang tid.


Læs mere om hold af unger