Græsk landskidlapdde 

Testudo hermanni

Den græske landskildpadde er, hvis ikke den mest holdte landskildpadde art herhjemme, så i hvert fald en af dem. Dette skyldes højst sandsynligt, dens størrelse samt at den er godt til passet vores klima her i Danmark.

Den græske landskildpadde opdeles normalvis i to underarter.


Testudo hermanni hermanni, Vest varianten.
Testudo hermanni boettgeri, Øst varianten.


Under især Testudo hermanni hermanni findes der mange lokale arter, som kan være rigtig svære at skelne fra hinanden. Derfor må man som oftest stole mere eller mindre blindt på, at det er lige præcis den lokale art som sælger siger.
Testudo hermanni boettgeri er endnu ikke opdelt sådan rigtig i lokale arter. Dette er dog nok kun et spørgsmål om tid inden de bliver det. Der er dog den lille lokale art, som af nogle kendes som Dalmatinsk landskildpadde, Testudo hermanni hercegovinensis.

På denne side bliver den beskrevet i et særskilt afsnit, men om den skal kaldes selvstændig art, under art eller lokal art kan være svært og sige.


Dette afsnit vil primært omhandle øst varianten, Testudo hermanni boettgeri, da det er den art der går her. Samtidig er det flere år siden jeg har beskæftiget mig med vest varianten Testudo hermanni hermanni.

Levested:


Testudo hermanni boettgeri lever naturligt i Sydeuropa, men mere nordligt end Testudo hermanni hermanni. 


Størrelse:Testudo hermanni boettgeri, har en rigtig fin størrelse og er samtidig en mellem størrelse af de

europæiske landsklidpadder.


Hunner bliver typisk 18-25 cm, med en vægt på 1000-2000 gram.
Hanner bliver typisk 15-20 cm, med en vægt på 800-1500 gram.


Hunner bliver som regel størst.
Lige som med meget andet er der undtagelser, jeg har blandet andet en lille hun gående, som jeg for 17 år siden fik i min varetægt, hun er 15 cm og vejer 750 gram og er ikke vokset særlig meget i alle disse år. Hun har ikke øget sin vækst de sidste par år, som mon ikke hun forbliver en lille dame der er faldet lidt uden for normen.

Kendetegn:


Den har gul (oliven grønne) farver med sorte aftegninger, nogle eksemplarer er dog næsten helt sorte, men det modsatte med helt gule farver findes også. Ud over det har de mange tilfælde i modsætning til mauriske landskildpadder, Testudo graeca ibera, delt haleskjold, dette er dog ikke et kendetegn man skal tage alt for alvorligt, jeg har en del græske med udelt, men ingen mauriske med delte hale skjold. Den græske landskildpadder har alle sorte aftegninger på bugskjoldet. Hos Testudo hermanni hermanni, er disse sorte aftegninger, som to sorte bånd ned over bugskjoldet. på Testudo hermanni boettgeri er disse sorte aftegninger som oftest afbrudt ved hver skjold palde.

Se billeder

Olivengrøn, med sorte områder

De sorte aftegninger på bugskjoldet, plejer og være afbrudt ved hver skjoldpalde, ved testudo hermanni boettgeri

Græske landskildpadder, har oftest delt haleskjold, dog ikke et kendetegn man må stole blindt på

Adfærd:


Testudo hermanni boettgeri, har en super fin adfærd til fangeskab. Disse er meget nysgerrige og rigtig aktive, hvis de bliver holdt rigtigt. Hannerne kan være noget aggressive over for hinanden om foråret, dette plejer dog kun at vare en måneds tid. Den ynder at vandre meget og dette kan man prøve at give dem mulighed for med et langt anlæg. Den passer godt til fangeskab, da den er meget fremme og der vil ikke gå mange dage uden at man ser den. Samtidig er den forholdsvis robust og passer perfekt til det danske klima, har man ikke de store behov for at have en speciel skildpadde art, men blot en skildpadde der kan nydes ofte, så er den Græske landskildåadde ganske enkelt perfekt til dette

Unger:


Ungerne ligner de voksne, dog med mere markerede farver, og de kan variere meget fra forholdsvis mørke, til helt lyse unger. Dette kan have noget at gøre med om forældre dyrenes farve er lys eller mørke.
De er typisk mellem 10-18 gram ved klækning, og mellem 38-45 mm i længden

Hvilke arter kan den gå med:


Som udgangs- punkt skal man kun sætte arter sammen i fangeskab, som går sammen i naturen. Jeg vil ikke på nogen måde råde til at man sætter nogle af Hermanni arterne sammen, da disse er så tæt beslægtet at de vil parre indbyrdes.


Der sker dog ikke noget ved at den Græske landskildpadde går sammen med Bredrandet landskildpadde, Testudo marginata eller Maurisk landskildpadde, Testudo graeca, da den formentlig ikke vil parre med disse to, men som alt andet skal man stadig holde øje med at det ikke pludselig skulle ske og i så-fald skride ind.


Det bedste vil altid være og have hver art gående, hver for sig.Fredning, den Græske landskildpadde Testudo hermanni er fredet og er på Liste 2, Cites A. den skal når den er 10 cm chippes. Læs evt. mere om det på www.mst.dk